Aronia nie jest zbyt popularnym owocem. Ma nieco gorzkawy smak, przez co nie każdemu przypada do gustu. Można z niej zrobić natomiast przetwory, które nie tylko są bardzo dobre, ale są również niezwykle zdrowe.
Owoce aronii zbiera się od połowy sierpnia do września. Aby załagodzić ich cierpki smak, można je przemrozić w zamrażalniku przez dwie doby. Aronia posiada witaminy C, B2, B6, a także prowitaminę A. Nie można zapomnieć także o potasie, manganie, magnezie, cynku i wapniu.
Właściwości lecznicze aronii
- Wspomaga leczenie chorób neurologicznych, stanów zapalnych, cukrzycy i infekcji bakteryjnych.
- Usuwa z organizmu wolne rodniki, które sprzyjają powstawaniu chorób nowotworowych.
- Spowalnia procesy starzenia się.
- Pozwala utrzymać równowagę kwasowo – zasadową.
- Poprawia kondycję naczyń krwionośnych.
Przepis na dżem z aronii
Składniki:
- 1 kilogram aronii,
- 1 kilogram cukru,
- 0,5 szklanki wody.
Należy przejrzeć owoce, usunąć liście i gałązki oraz dokładnie umyć. Aronię wsypujemy, wrzucamy do garnka, dodajemy wodę i cukier, a następnie gotujemy, mieszając przy tym co jakiś czas. Gotować należy przez około pół godziny, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie zagotowujemy po raz kolejny na wolnym ogniu, czekając aż dżem zgęstnieje. Gdy już będzie gotowy przekładamy do słoików i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Przepis na sok z aronii
Składniki:
- 2 kilogramy owoców aronii,
- 40 liści z wiśni,
- 2 kilogramy cukru,
- 3 litry wody,
- Kwasek cytrynowy- do smaku.
Owoce myjemy i przesypujemy do garnka, dodajemy liście z wiśni i całość zalewamy wodą. Gotujemy przez 20 minut. Po zagotowaniu należy przecedzić sok i wymieszać go z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Gotowy sok przelewamy do butelek i pasteryzujemy przez kwadrans.
Aronia jest bardzo zdrowym owocem, dlatego warto wykorzystać ją do przygotowania rozmaitych przetworów, których smakiem będziemy mogli cieszyć się przez długi czas.
Leave a reply