Babka lancetowata należy do rodziny babkowatych. Posiada znane od wieków właściwości lecznicze oraz kosmetyczne. Mimo, iż uchodzi w Polsce za roślinę pospolitą oraz nie cechuje jej wyjątkowa uroda, warto zwrócić uwagę na jej zdrowotne właściwości.
Owalne liście babki lancetowatej stanowią leczniczy środek ze względu na swój skład. Obejmuje on m.in. kwasy organiczne, garbniki, irydoidy, awonoidy, karoten, związki śluzowe w znacznych ilościach, minerały – np. cynk, magnez czy potas, a także witaminy (w tym antyoksydanty).
Właściwości babki lancetowatej sprowadzają się m.in. do funkcji:
- przeciwzapalnych – przydatnych zwłaszcza w przypadku infekcji gardła, jamy ustnej, przewodu pokarmowego. Dodatkowo napary z babki posiadają działanie wykrztuśne i łagodzące kaszel;
- przyspieszających gojenie się ran, ale też niwelujących negatywne skutki zapalenia spojówek (w tych celach stosuje się babkę zewnętrznie);
- ułatwiających trawienie – m.in. przy zaburzeniach perystaltyki jelit i biegunce;
- uszczelniających naczynia krwionośne oraz wspomagających krzepliwość krwi (dzięki obecności witaminy K w składzie);
Co ciekawe, zastosowanie babki lancetowatej w charakterze środka dezynfekującego i ułatwiającego gojenie było znane już w starożytności. Wtedy to okładami pokrywano ukąszenia węży czy skorpionów. W średniowiecznej Europie natomiast babkę lancetowatą doceniano przy terapii stłuczeń, obrzęków a nawet złamań. Współcześnie babkę także stosuje się w formie okładów – zwłaszcza przy występowaniu opuchlizny, stłuczeń, ale także wtedy, gdy problemem pozostają wysypki, rany gojące się trudno, oparzenia, czyraki. Dodatkowo napar z babki wspomaga terapię przy podrażnieniach skóry głowy, skłonności do łupieżu w formie płukanek. Do znanych od wieków zastosowań stale odkrywane są nowe. Obecne badania w ostrożny sposób wykazują, że liście babki, a raczej wyciągi wodne z tego składnika, mogą być stosowane jako element dodatkowy w terapii przeciwnowotworowej. Dzieje się tak z uwagi na stymulację wytwarzania przeciwciał a także interferonu.
Aby zrobić wspomniany odwar czy okłady z babki lancetowatej należy pamiętać, że jej surowiec leczniczy czyli liście najlepiej zbierać w okresie kwitnienia, który przypada na miesiące wiosenno – letnie (od maja do czerwca). Suszenie liści musi być natychmiastowe, gdyż łatwo tracą swoje zdrowotne właściwości. Ziele babki łatwo jest znaleźć, nawet w mieście. Prócz tego w aptekach i sklepach zielarskich nie brakuje produktów stworzonych na jej bazie – np. w syropach wykrztuśnych, lekach rozrzedzających wydzielinę w płucach, a także w tych oddziałujących neutralnie na podrażnioną skórę bądź gojących rany.
Babki lancetowatej oraz preparatów ją zawierających w terapii bądź celach profilaktycznych nie może niestety stosować każdy.
Niewskazana jest przede wszystkim jako składnik diety kobiet w ciąży bądź tych, u których trwa okres laktacji.
Ostrożność należy też zachować u dzieci aż do 12 roku życia. Skutki uboczne mogą występować także u osób uczulonych na jakikolwiek element preparatów – wtedy konieczna jest konsultacja ze specjalistą, gdyż objawy mogą się nasilać.
Leave a reply