Kawa to napój, który pijamy o każdej porze roku. Jednak wraz z ich zamianami, mamy również ochotę na nieco inne wydanie naszej codziennej, ulubionej kawy.
Smakowych rewolucji szukamy zwłaszcza na wiosnę, kiedy to jesteśmy najbardziej otwarci na nowe doznania. Kawa w wiosennej odsłonie wymaga nieco innych dodatków niż ta, którą raczyliśmy się w zimie.
Zdecydowanie unikamy rozgrzewających, korzennych przypraw, które doskonale sprawdzały w chłodne zimowe dni i odważniej sięgamy po owoce, które wspaniale łączą się z tym napojem, oraz po różne słodkie dodatki. Często też zastępujemy tradycyjną kawę, pysznym i lekkim koktajlem kawowym lub podajemy ją w wersji na zimno.
Wybór przepisu na pyszną kawę powinien być warunkowany przede wszystkim naszymi upodobaniami, ale kilka cennych wskazówek z pewnością przyda się każdemu, kto szuka nowych pomysłów (więcej porad znajdziesz na Przepisynakawe.pl). Oto one:
Bananowa kawa z czekoladą
Składniki:
Kawa:
- espresso zaparzone z naszej ulubionej kawy
- banan
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 300 ml mleka
Sos czekoladowy:
- pół tabliczki czekolady deserowej
- łyżeczka masła
- łyżeczka cukru
- 3-4 łyżki śmietanki 30%
Wszystkie składniki przeznaczone do przygotowania sosu podgrzewamy aż do całkowitego połączenia, od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos odstawiamy do ostygnięcia.
Banana miksujemy razem z jogurtem naturalnym. Dodajemy zaparzoną kawę z dodatkiem cukru. Wszystko razem ponownie miksujemy i uzupełniamy zimnym mlekiem. Ścianki szklanki przeznaczonej na kawę ozdabiamy czekoladowym sosem. Następnie wlewamy do niej (delikatnie alby nie zniszczyć naszej słodkiej dekoracji) kawowy koktajl. To świetna alternatywa dla tradycyjnej kawy, która pomoże przywitać nowy dzień.
Kawa na białej czekoladzie
Składniki (na dwie porcje):
- tabliczka białej czekolady
- pół szklanki mleka
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- bita śmietana lub śmietanka 36% do ubicia
Do niewielkiego rondelka wlewamy mleko, dodajemy kawę i podgrzewamy aż do rozpuszczenia kawy. Dodajemy pokruszoną tabliczkę białej czekolady i nadal podgrzewamy, aby czekolada również się rozpuściła. Gotowy napój przelewamy do szklanek i dekorujemy bitą śmietaną. Idealna kawa na wiosenny poranek gotowa!
Kawa podwójnie kokosowa
Składniki (na dwie porcje):
- 4 łyżeczki dowolnej kawy
Krem kokosowy:
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżki gęstego mleka kokosowego
Bita śmietana o smaku kokosowym:
- puszka mleka kokosowego (schłodzonego w lodówce, przez co najmniej dobę)
- 2 łyżeczki cukru pudru
- wiórki gorzkiej czekolady
Zaczynamy od przygotowania kremu kokosowego. W tym celu wiórki kokosowe miksujemy wraz z cukrem i mlekiem kokosowym do momentu uzyskania jednolitej masy. Gotowy krem przekładamy na dno szklanek. Zaparzamy kawę i wlewamy do szklanek. Następnie przygotowujemy kokosową śmietankę: ze schłodzonego mleka zbieramy gęstą warstwę gromadzącą się wierzchu puszki i ubijamy wraz z cukrem. Gotową śmietanką dekorujemy wierzch naszej kawy.
A oto kilka przepisów, dzięki którym już wczesną wiosną poczujemy pierwszy powiew zbliżającego się lata…
Mrożona kawa z musem truskawkowym
Składniki (jedna porcja):
- garść truskawek (możemy użyć mrożonych)
- łyżeczka ulubionej kawy
- łyżeczka cukru
- pół szklanki mleka
- kilka kostek lodu
Jeżeli używamy świeżych truskawek, rozpoczynamy od dokładnego ich umycia. Następnie wrzucamy je do blendera i miksujemy, aby otrzymać truskawkowy mus. Do shakera wsypujemy kawę, dodajemy cukier i zalewamy mlekiem. Wszystko razem mocno mieszamy. Do szklanki przekładamy truskawkowy mus (możemy wrzucić kilka kostek lodu) i zalewamy kawą.
Kawowe smoothie
Składniki (na dwie porcje):
- jabłko
- 2 banany
- 2 łyżki lodów orzechowych
- dwie porcje espresso
Do blendera wrzucamy owoce, dodajemy lody i wlewamy kawę. Wszystko razem dokładnie miksujemy. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.
Leave a reply