Czym jest zakwaszenie organizmu? Jakie są jego skutki? Jak z nim walczyć? Odpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule.
Często łapią Cię przeziębienie i grypa? Masz mało energii, czujesz się ospała? Masz wahania nastroju, bolą Cię mięśnie i kości, masz przesuszoną i skłonną do wyprysków skórę, a Twoje włosy wypadają garściami? Ponadto Twoja koncentracja znacznie się pogorszyła, masz problemy z zapamiętywaniem? Twoja waga co rusz wskazuje inną wartość? Jeśli na większość pytań odpowiedziałaś twierdząco, prawdopodobnie doszło do zakwaszenia Twojego organizmu.
Jakie produkty wpływają na zakwaszenie organizmu?
- Mięso
- Wędliny
- Ryby
- Sery
- Produkty zbożowe
- Napoje słodzone
- Tłuszcze
- Kawa
- Alkohol
Sposobem na odkwaszenie organizmu jest dieta zasadowa. Pomogą w tym produkty, takie jak owoce, warzywa, kasza jaglana, migdały, surowe mleko i śmietana.
Oprócz źle zbilansowanej diety, przyczynami zakwaszenia organizmu może być brak aktywności fizycznej, stres oraz szybkie tempo życia.
Pierwszymi objawami zakwaszenia są wzdęcia, zgaga, uczucie ciągłego zmęczenia, bóle mięśni i stawów, brak energii, wypryski skórne, trądzik, nerwowość i ociężałość.
Zbyt duża ilość kwasów w organizmie spowalnia proces trawienia i wydalania szkodliwych substancji, co prowadzi do problemów z odchudzaniem. Długotrwałe zakwaszenie, może doprowadzić do alergii, kamicy żółciowej, grzybic, astmy, zapalenia stawów, artrozy, rwy kulszowej, miażdżycy, choroby wrzodowej, a nawet nowotworów.
Zakwaszenie organizmu może być także przyczyną nieprawidłowego działania niektórych narządów, na przykład trzustki, żołądka, wątroby czy nerek, dlatego warto skonsultować się z lekarzem w celu wykonania podstawowych badań.
Leave a reply