Dieta bezglutenowa jest obowiązkiem w przypadku osób chorych na celiakie lub z alergią na ten składnik. Od jakiegoś czasu można zaobserwować swego rodzaju „modę” na niejedzenie glutenu wśród osób całkiem zdrowych. Czy gluten jest szkodliwy, skoro tyle osób z niego rezygnuje? Spróbujemy udzielić odpowiedzi na powyższe pytanie.
Mówi się, że podczas stosowania diety bezglutenowej można znacząco schudnąć i poczuć się lepiej. Zwolennicy takiego sposobu odżywiania twierdzą, że ospałość i ociężałość miną natychmiast po odrzuceniu produktów typu pieczywo, makarony, słodycze i innych zawierających ten składnik. Prawdą jest jednak, że gluten nie zaburza pracy układu pokarmowego, a odrzucenie go może nawet być szkodliwe dla zdrowia. Niewłaściwie stosowana dieta nie dostarcza potrzebnych organizmowi składników odżywczych. Mimo to, dieta bezglutenowa ma coraz więcej zwolenników.
W przypadku diety bezglutenowej produktami bezpiecznymi są między innymi:
- mąka kukurydziana, ryżowa, sojowa, gryczana,
- proso,
- amarantus,
- komosa ryżowa,
- kasza jaglana,
- orzechy,
- soczewica,
- ciecierzyca,
- sezam,
- siemię lniane,
- ziarna słonecznika.
W przypadku alergii na gluten lub osób chorych na celiakie, najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie produktów oznaczonych licencjonowanym znakiem przekreślonego kłosa, ponieważ są one kontrolowane pod kątem braku zawartości glutenu. Niezwykle ważne jest również czytanie etykiet.
Zanim przejdziesz na dietę bezglutenową, koniecznie skonsultuj się z dietetykiem. Przez brak wystarczającej wiedzy, możesz nie dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych do funkcjonowania składników odżywczych,
a w takiej sytuacji może to by przynieść poważne konsekwencje dla Twojego organizmu!
Leave a reply