Niezależnie od tego, w jakim jesteśmy wieku oraz jaka jest nasza fizyczna forma – optymalna dieta zawsze stanowi jeden z filarów prozdrowotnej profilaktyki. Celem stosowania konkretnego sposobu odżywiania najczęściej jest chęć utraty zbędnych kilogramów, ale też poprawa ogólnej wydolności organizmu. Dieta wg grupy krwi została opracowana w oparciu o założenie, że zapotrzebowanie dietetyczne każdej osoby jest determinowane właśnie przez to, do której z grup ona należy. Oto, jakie są zalecenia dla poszczególnych zainteresowanych tym sposobem żywienia.
Grupa 0 – pierwotni mięsożercy?
Wedle zwolenników diety czynniki, które doprowadzą do utraty wagi u osób o tej podstawowej i pierwszej grupie to przede wszystkim ograniczenie takich produktów, które zawierają gluten, zbóż, a także roślin strączkowych, i niektórych warzyw – brukselki, kalafiora, kapusty.
Opiera się to na tezie, że osoby z grupą krwi 0 mają tendencje do tycia z powodu problemów z funkcjonowaniem tarczycy.
Innymi źle trawionymi przez grupę 0 pozostają produkty mleczne. Główne źródło pożywienia powinny stanowić ryby i owoce morza (zawierające jod wspierający produkcję hormonu tarczycy), czerwone mięso, podroby, drób, a także warzywa i owoce w znacznych ilościach (zapobiegają nadkwasocie). Mięso powinno być jak najmniej przetworzone, bez konserwantów. Prócz tego zaleca się włączenie do jadłospisu wodorostów.
Wegetariańska grupa A
Jadłospis powinien obfitować w jak najmniej przetworzone, świeże produkty pochodzenia roślinnego. Osoby z grupą A mogą mieć problemy z trawieniem mięsnych posiłków – odkładają się one jako tkanka tłuszczowa. Nabiał w każdej postaci także nie jest dobrze metabolizowany. Ogólnie dieta ma charakter niskotłuszczowy i odkwaszający organizm. Wskazane jest spożywanie żywności o wysokiej zawartości błonnika – warzyw, produktów pełnoziarnistych (jednak należy uważać na pszenicę). Wśród tłuszczy powinny dominować oleje roślinne.
Grupa B – długowieczność dzięki diecie
Dieta osób z najbardziej zaawansowaną ewolucyjnie grupą jest urozmaicona i zbilansowana. Tyciu sprzyjają tutaj: orzechy, gryka, soczewica, kukurydza i inne zawierające lektyny osłabiające metabolizm. Warto unikać także pszenicy oraz roślin strączkowych mogących drastycznie obniżać poziom cukru we krwi. Co zatem powinien zawierać jadłospis? Znaczne ilości warzyw zielonych, niskotłuszczowy nabiał, jajka, podroby (w szczególności wątrobę), mięso drobiowe oraz chudą wołowinę.
Najrzadsza grupa AB
Jak sama nazwa wskazuje, ta grupa łączy w sobie wpływ genów A i B. Może to generować pewne metaboliczne problemy, przyjmuje się zatem, że w celu zgubienia zbędnych kilogramów należy ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa (bo nie jest dostatecznie dobrze trawione), pszenicy, nasion i pestek mogących powodować hipoglikemię, fasoli różnego typu. Zaleca się natomiast dużą ilość białka w postaci produktów mlecznych, na bazie soi (tofu), owoców morza i ryb. Trawienie mogą wspomagać także ananas, wodorosty oraz warzywa o wysokiej zawartości błonnika (brokuły, szpinak, buraki etc.).
Czy jednak dieta wg grupy krwi znajduje potwierdzenie w wynikach badań naukowych? Otóż w roku ubiegłym okazało się, że nie. Potrzeby dietetyczne konkretnej jednostki wcale nie są zależne od jej grupy krwi, jak stwierdzili uczeni z Uniwersytetu w Toronto w Kanadzie. Nie zmienia to jednak faktu, że poszczególne sposoby odżywiania przewidziane dla konkretnych grup zakładają zdrowy jadłospis oparty o wartościowe produkty – w zależności od własnych preferencji można zatem wybrać dietę niskowęglowodanową, niskotłuszczową, wegetariańską bądź inną, korzystając przy tym z zasad opracowanej już diety.
Leave a reply