Zdrowy sposób odżywiania musi być zbilansowany. W diecie nie może brakować białka, dobrych tłuszczy, ale przede wszystkim – węglowodanów. Powinny one pokrywać ponad połowę codziennego zapotrzebowania na energię. Warto przy tym zwrócić uwagę, by były to węglowodany złożone, a takie znajdziemy m.in. w kaszy, pełnoziarnistym pieczywie czy brązowym ryżu. Trudno stwierdzić, który rodzaj kaszy jest najlepszy – postaramy się jednak choć w niewielkim stopniu rozstrzygnąć ten dylemat.
- Kasza jęczmienna, uznawana za najpopularniejszą i najłatwiej dostępną, może przybierać różne postacie. Pęczak to jej wariant mocno rozdrobniony, natomiast kasza perłowa – grubo- bądź średnioziarnista odmiana. Niewątpliwą zaletą jęczmiennej kaszy pozostaje jej wysoka zawartość błonnika rozpuszczalnego. Produkt może być zatem istotnym składnikiem diety odchudzającej bądź diety w zaparciach i innych problemach gastrycznych. Błonnik pomaga także redukować poziom złego cholesterolu we krwi. Kasza zawiera sporą ilość niacyny (witaminy PP), toteż korzystnie wpływa na kondycję skóry. Prócz tego wspiera działanie układu nerwowego dzięki witaminom z grupy B. Nietolerujący glutenu nie mogą niestety korzystać ze zdrowotnych właściwości tej kaszy.
- Najstarszą znaną kaszą, której korzenie sięgają epoki neolitu, jest kasza jaglana. Kasza ta jest bezglutenowa oraz lekkostrawna, a charakterystyczne właściwości to niska zawartość skrobi oraz duża białka (łatwego do przyswojenia przez ludzki organizm). Kaszę jaglaną cechuje najwyższa zawartość witamin z grupy B, a także żelaza i miedzi. Istotnym składnikiem pozostaje również lecytyna – o korzystnym wpływie na układ nerwowy oraz pamięć. Regularne spożycie kaszy jaglanej może przyczynić się do poprawy kondycji skóry, paznokci oraz włosów. Dodatkowo warto podkreślić, iż – idealna dla osób chorujących na celiakię czy anemię.
- W opinii dietetyków jedną z najbardziej wartościowych kasz pozostaje kasza gryczana. Nie można jej zaliczyć do zbóż, jednakże jest stosunkowo łatwa w uprawie. W Polsce najwięcej pól z tą rośliną dorastającą do 60 cm i wydającą kwiaty w białej bądź różowej tonacji występuje w województwie lubelskim. Okres kwitnienia przypada na lipiec oraz sierpień. Dlaczego kasza gryczana może być odpowiedzią na pytanie, który rodzaj kaszy jest najlepszy? Głównie z uwagi na wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka (wraz z aminokwasami takimi jak tryptofan czy lizyna). Prócz tego kasza gryczana stanowi doskonałe źródło magnezu – jest więc szczególnie zalecana osobom zestresowanym bądź cierpiącym na problemy ze snem. 100 gram kaszy dostarcza aż 218 mg tego pierwiastka, co stanowi znaczny procent codziennego zapotrzebowania. Spożywając ten rodzaj kaszy nie musimy obawiać się zakwaszenia organizmu (w przeciwieństwie do jaglanej czy jęczmiennej odmiany).
- Kasza manna nie należy do najbardziej wartościowych kasz. Zawiera niewiele minerałów czy witamin. W jej składzie nie ma też wiele błonnika. Jednakże jest to produkt niezwykle lekkostrawny, wskazany w okresie rekonwalescencji bądź w chorobach układu trawiennego. Niska zawartość błonnika sprawia, że jest ona szczególnie zalecana dla niemowląt oraz dla osób cierpiących na biegunki. Prócz tego kasza manna zawiera jod korzystnie wpływający na układ oddechowy. Nie mogą jej jednak spożywać osoby chore na celiakię.
1 Comment
Ja gryczaną zastępuję np. ryż i ziemniaki. Początki były trudne, ale teraz nie wyobrażam sobie obiadu bez tej kaszy 🙂