Przepis na pizzę idealną!
Zanim ocenimy pizze serwowane w konkretnych lokalach, warto dowiedzieć się, w czym tkwi sekret idealnie zrobionej pizzy. Każda pizzeria może mieć w tym względzie swoją sekretną recepturę, istnieje jednak kilka podstawowych warunków, które trzeba spełnić, jeśli chcemy stworzyć przepyszną pizzę. Najważniejsza rzecz to jakość używanych produktów. Jeżeli wybierzemy te najtańsze, niejednokrotnie „ulepszane” sztucznymi dodatkami, nie liczmy na to, że nasza pizza będzie smaczna. Warto więc postawić na jakość i wybierać składniki w pełni naturalne i świeże. Niestety, trzeba przyznać, że sporo pizzerii w swoim menu oferuje całe mnóstwo różnych pizz średniej jakości. Na przykład zamiast oryginalnej mozzarelli znajdziemy na niej zwykłą goudę, która nie smakuje już tak dobrze.
Jeśli chodzi o już gotową pizzę, najważniejszym wyznacznikiem tego, czy będzie ona dobra, jest oczywiście ciasto. Powinno być delikatne, cienkie i sprężyste. Profesjonalni pizzerzy w Polsce wykonują ją wyłącznie z włoskiej mąki, gdyż nasza się do tego nie nadaje. Poza tym, ciasto do pizzy musi jakiś czas poleżeć, zanim trafi do pieca. Wbrew obiegowym opiniom, dobra pizza ma niewiele dodatków, które, jak wspomnieliśmy wcześniej, są naprawdę na wysokim poziomie. Uwieńczeniem każdej pizzy jest sos pomidorowy, podawany we wszystkich pizzeriach. Dobry sos pomidorowy przygotowany jest z przetartych pomidorów pelati, z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu, z odrobiną oliwy oraz świeżymi ziołami. Jakość sosu również świadczy o jakości pizzy i umiejętnościach kucharza. To tyle teorii. Jak to wygląda w praktyce?
Gdzie dostaniemy najlepszą pizzę?
Przeglądając menu różnych pizzerii, można zauważyć, że niektóre pozycje są niezmienne, na przykład margharita czy carbonara. Ale sposób wykonania może być zupełnie różny. Jedną z pizzerii cieszącą się dużym uznaniem w Polsce i na świecie jest Domino’s Pizza. Oferuje ona w swoim menu pizze przygotowywane na wyśmienitym cieście, które dojrzewa 36 godzin, by równo wyrosło i było idealne w smaku i konsystencji. Ponadto w każdej pizzy znajdziemy wyłącznie ser mozzarella Galbani oraz warzywa, mięso czy owoce morza najwyższej jakości, które pochodzą od sprawdzonych dostawców. Ponieważ historia tej pizzerii zaczęła się już pół wieku temu, dysponuje sprawdzoną recepturą. Wybierając więc lokal, w których chcemy zjeść pizzę, warto zapytać, jakich składników używa pizzer (np. rodzaj sera), lub jak długo dojrzewa ciasto, nim trafi do pieca. Te kluczowe pytania pozwolą nam ustalić, czy trafiliśmy do dobrej pizzerii. A jeśli nie mamy czasu na poszukiwania, skierujmy swe kroki prosto do Domino’s Pizza.
Leave a reply