Matcha to rodzaj znanej przez wszystkich zielonej herbaty. Choć ma ona dość specyficzny smak, warto ją regularnie pić przede wszystkim ze względu na wspaniałe właściwości. Czego jeszcze nie wiesz na temat tej herbaty?
Japońska herbata jest sproszkowana i ma intensywnie zielony kolor. Kojarzona jest przede wszystkim z ceremonią parzenia herbaty. W Polsce staje się coraz bardziej popularna szczególnie wśród osób, które na co dzień stosują zdrową dietę. W Japonii dodaje się ją do rozmaitych potraw oraz deserów, a znana jest właściwie na całym świecie. Matcha ma mnóstwo wartości odżywczych. Jest bowiem bogata w aminokwasy, antyoksydanty, witaminy, minerały oraz błonnik.
Dlaczego warto włączyć ją na stałe do codziennej diety?
- Zwalcza wolne rodniki, które sprzyjają powstawaniu wielu chorób.
- Spowalnia procesy starzenia się skóry.
- Skutecznie wpływa na redukcję masy ciała.
- Obniża poziom cholesterolu we krwi.
- Obniża poziom cukru we krwi.
- Ma działanie odprężające i uspokajające. Zmniejsza stres.
- Stosowana w postaci okładów na skórę: likwiduje przebarwienia, działa antybakteryjnie, wzmacnia i oczyszcza cerę.
Herbata matcha jest bogatsza w antyoksydanty od zwykłej zielonej herbaty. Posiada niezwykle wysoką zawartość L-teaniny i aminokwasów.
Herbata matcha jest w Polsce coraz łatwiej dostępna i cieszy się ogromną popularnością. Pamiętajmy jednak, by kupować ją wyłącznie w sklepach ze zdrową żywnością bądź herbaciarniach – wówczas będziemy mieli pewność, że nabyliśmy herbatę najwyższej jakości. Choć jest dość droga, warto ją zakupić ze względu na jej niezwykłe właściwości lecznicze oraz oryginalny, niepowtarzalny smak.
Nie należy jej zalewać wrzącą wodą. Temperatura parzenia tej herbaty to około 70-80 stopni (woda studzona około 5 minut od zagotowania). Następnie trzeba mieszać ją szybkimi ruchami do momentu rozpuszczenia się proszku.
Leave a reply