Pestki dyni stają się coraz bardziej popularne. Z pewnością większość osób choć raz je próbowała. Mają one mnóstwo właściwości, wpływających na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Przedstawimy je poniżej.
Coraz więcej osób zmienia swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze. W takiej diecie nie powinno zabraknąć pestek dyni. Można je spożywać osobno lub w postaci dodatku do wszelkich potraw.
Pestki dyni posiadają witaminy A, B1, B2, B6, C, D oraz E. Są także bogactwem kwasów tłuszczowych, które pełnią w organizmie bardzo ważne funkcje. Nie można zapomnieć o mikroelementach, takich jak potas, cynk i selen.
Właściwości pestek dyni
- Chronią czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem.
- Regulują układ nerwowy, krążeniowy oraz pokarmowy.
- Wpływają na prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych, dróg oddechowych, nabłonka naczyń krwionośnych oraz skóry.
- Regulują ciśnienie krwi.
- Wspomagają pracę serca.
- Skutecznie zwiększają odporność organizmu.
- Poprawiają sprawność seksualną.
- Pomagają pozbyć się owsików, tasiemca oraz innych pasożytów.
- Zapobiegają miażdżycy.
- Zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych.
- Wpływają na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu w komórkach.
- Przyspieszają gojenie się ran.
- Hamują krwawienie dziąseł.
- Umożliwiają magazynowanie energii.
- Łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego.
- Zwalczają skurcze mięśniowe.
- Pozytywnie wpływa na wzrost kości i zębów.
- Hamuje tworzenie się sińców.
Pestki dyni można spożywać właściwie każdego dnia. Doskonale urozmaicają smak posiłków oraz skutecznie poprawiają samopoczucie i dostarczą ogromnej ilości witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
Nasiona dyni można nabyć w większości sklepów spożywczych. Kupuje się je luzem lub w już gotowych paczkach. Warto kupować je ze sprawdzonego źródła, by mieć pewność, że otrzymało się produkt wysokiej jakości.
Leave a reply