Do tej pory po zjedzeniu awokado, pestka lądowała w koszu na śmieci? Po przeczytaniu tego artykułu zrozumiesz, że to był wielki błąd!
Pestka z awokado jest duża i bardzo twarda, dlatego pewnie nikt nie pomyślałby jak wiele cennych składników się
w niej znajduje. Posiada witaminy z grupy A i E oraz właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu opóźnia proces starzenia zarówno skóry, jak i całego organizmu. Znajdują się w niej także przeciwutleniacze, luteina oraz błonnik, który pomaga w leczeniu kłopotów trawiennych. Ponadto pestka z awokado:
- przyspiesza odchudzanie,
- reguluje pracę jelit,
- obniża cholesterol,
- zapobiega chorobom układu krążenia,
- eliminuje metale ciężkie z organizmu,
- zapobiega rozwojowi bakterii i wirusów,
- zapobiega zawałom,
- zapobiega skokom poziomu glukozy we krwi,
- poprawia kondycję cery, włosów i paznokci,
- łagodzi bóle menstruacyjne.
Jak przygotować pestkę z awokado do spożycia
Już wiemy jak wiele cennych właściwości znajduje się w pestce z awokado. Zastanawiasz się zapewne nad jedną, istotną kwestią – jak ją jeść?
Najłatwiej wyjąć pestkę z już dojrzałego owocu. Przekrój awokado wzdłuż i obracając dwie połówki, oderwij jedną
z nich. Delikatnie wykrój pestkę i oczyść z miąższu.
Uzyskaną pestkę powinno się suszyć około 2-3 dni na słońcu lub ewentualnie – na kaloryferze. Po tym czasie włóż ją do plastikowego worka i rozbij za pomocą młotka. Całość wrzuć do blendera i rozdrobnij na proszek. Można również w celu zmielenia użyć młynka do kawy, rozgnieść kawałki w moździerzu lub zetrzeć na tarce.
Smak pestki z awokado jest gorzki, więc jedzenie jej bez żadnych dodatków raczej się nie sprawdzi. Można ją natomiast dodawać do soków, koktajli, zupy, pieczeni, a nawet posypywać nią kanapki.
Leave a reply