• Najnowsze wpisy

    • Pszenica ozima – najlepsze odmiany na 2021 rok
    • Jak pozbyć się cellulitu?
    • Dieta wegańska – co warto o niej wiedzieć?
    • Zakupy żywności – dlaczego zawsze powinno się czytać etykiety?
    • Grypa a przeziębienie – różnice, który pozwolą prawidłowo rozpoznać chorobę
  • Najnowsze wpisy

    • Pszenica ozima – najlepsze odmiany na 2021 rok
    • Jak pozbyć się cellulitu?
    • Dieta wegańska – co warto o niej wiedzieć?
    • Zakupy żywności – dlaczego zawsze powinno się czytać etykiety?
    • Grypa a przeziębienie – różnice, który pozwolą prawidłowo rozpoznać chorobę
  • Kategorie

    • Ciąża
    • Dziecko
    • Fitness i sport
    • Inne
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Żywienie
  • Ciąża
  • Dziecko
  • Fitness i sport
  • Uroda
  • Zdrowie
  • Żywienie
  • Inne

Szparagi – właściwości zdrowotne

Czerwiec 17, 2016

Lecznicze działanie żywności jest znane człowiekowi od tysiącleci. Współcześnie jednak mamy dostęp do specjalistycznych badań, które owe korzyści dokumentują. Produktami obfitującymi szczególnie silnie w składniki odżywcze i antyoksydacyjne są warzywa. Zalicza się do nich przede wszystkim produkty sezonowe, takie jak szparagi. Właściwości zdrowotne tych warzyw są doceniane nie tylko przez dietetyków, ale również lekarzy.

Przede wszystkim szparagi stanowią bardzo bogate źródło witamin (w tym antyoksydacyjnych składników) oraz minerałów. Warto zauważyć, iż szparagi zawierają niewielką ilość kalorii. Na ich 100 – gramową porcję przypada od 18 do 20 kcal. Dzięki temu odchudzanie może być nie tylko efektywne, ale również dostarczające niezbędnych witamin, a przede wszystkim smakowite. Szparagi można przyrządzać na rozmaite sposoby – dusząc, zapiekając, marynując… Możliwości nie brakuje. Mało tego – z uwagi na ich lekkostrawność oraz ilość łatwo przyswajalnych składników odżywczych szparagi poleca się również kobietom ciężarnym. Nie dość, że nie generują one uciążliwych mdłości, to jeszcze wspomagają prawidłowe wykształcanie się płodu. Prócz tego szparagi dzięki zawartości składników antyoksydacyjnych zapobiegają rozwojowi nowotworów.

Na rynku można zdobyć nie tylko zielone czy białe, lecz również fioletowe rodzaje produktu. Warto podkreślić różnice pomiędzy poszczególnymi odmianami. Szparagi zielone są najcieńsze, łatwe w przygotowaniu oraz miękkie. Białe natomiast cechuje wyrazisty smak oraz aromat. Konieczne jest ich obranie przed gotowaniem. Fioletowa odmiana posiada dużo grubszą łodygę, a samo warzywo zawiera więcej cukrów złożonych.

szparagi

Czy istnieją lepsze argumenty, by, zwłaszcza w sezonie, włączyć je do jadłospisu? Szparagi do niedawna jawiące się jako produkt dość ekskluzywny obecnie są ogólnodostępne. Nie ma zatem problemu w zakresie zaopatrzenia się w ów składnik. Jeśli zaś skupimy się na formach przygotowywania… W znaczniej mierze tworząc potrawy na bazie szparagów nie tylko mamy szansę włożyć w ową czynność niewiele wysiłku, ale nawet oszczędzić czas. Ostatecznie, mimo iż produkt ten bywa uznawany za afrodyzjak, a także istotny składnik diety odchudzającej – pozostaje zwyczajnym warzywem, mimo swych odżywczych właściwości.

Udostępnij

Uroda  / Zdrowie  / Żywienie

Eco-Vit PL
Eco-Vit PL
Eko-Vit PL to miejsce, w którym znajdziesz najważniejsze dla Ciebie informacje dotyczące zdrowego trybu życia.

Powiązane wpisy

  • Amigdalina – czy kontrowersje wokół niej są uzasadnione?Amigdalina – czy kontrowersje wokół niej są uzasadnione?
  • Do czego możesz stosować olej kokosowy?Do czego możesz stosować olej kokosowy?
  • Korzyści picia kawy – zdrowie, uroda i psychikaKorzyści picia kawy – zdrowie, uroda i psychika
  • O czym mogą świadczyć wypieki na twarzy?O czym mogą świadczyć wypieki na twarzy?
  • Zakupy żywności – dlaczego zawsze powinno się czytać etykiety?Zakupy żywności – dlaczego zawsze powinno się czytać etykiety?

Leave a reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Ostatnie wpisy

    • Pszenica ozima - najlepsze odmiany na 2021 rok
      Marzec 29, 2021
    • Jak pozbyć się cellulitu?
      Kwiecień 19, 2020
    • Dieta wegańska - co warto o niej wiedzieć?
      Kwiecień 15, 2020
    • Zakupy żywności – dlaczego zawsze powinno się czytać etykiety?
      Styczeń 15, 2020
    • Grypa a przeziębienie - różnice, który pozwolą prawidłowo rozpoznać chorobę
      Grudzień 31, 2019
  • Cytat

    sztuka życia to cieszyć się małym szczęściem
  • Polecane

    • Pestka z awokado
    • Dieta TLC
    • Fryzury na wesele



© Copyright EcoVit