Lecznicze działanie żywności jest znane człowiekowi od tysiącleci. Współcześnie jednak mamy dostęp do specjalistycznych badań, które owe korzyści dokumentują. Produktami obfitującymi szczególnie silnie w składniki odżywcze i antyoksydacyjne są warzywa. Zalicza się do nich przede wszystkim produkty sezonowe, takie jak szparagi. Właściwości zdrowotne tych warzyw są doceniane nie tylko przez dietetyków, ale również lekarzy.
Przede wszystkim szparagi stanowią bardzo bogate źródło witamin (w tym antyoksydacyjnych składników) oraz minerałów. Warto zauważyć, iż szparagi zawierają niewielką ilość kalorii. Na ich 100 – gramową porcję przypada od 18 do 20 kcal. Dzięki temu odchudzanie może być nie tylko efektywne, ale również dostarczające niezbędnych witamin, a przede wszystkim smakowite. Szparagi można przyrządzać na rozmaite sposoby – dusząc, zapiekając, marynując… Możliwości nie brakuje. Mało tego – z uwagi na ich lekkostrawność oraz ilość łatwo przyswajalnych składników odżywczych szparagi poleca się również kobietom ciężarnym. Nie dość, że nie generują one uciążliwych mdłości, to jeszcze wspomagają prawidłowe wykształcanie się płodu. Prócz tego szparagi dzięki zawartości składników antyoksydacyjnych zapobiegają rozwojowi nowotworów.
Na rynku można zdobyć nie tylko zielone czy białe, lecz również fioletowe rodzaje produktu. Warto podkreślić różnice pomiędzy poszczególnymi odmianami. Szparagi zielone są najcieńsze, łatwe w przygotowaniu oraz miękkie. Białe natomiast cechuje wyrazisty smak oraz aromat. Konieczne jest ich obranie przed gotowaniem. Fioletowa odmiana posiada dużo grubszą łodygę, a samo warzywo zawiera więcej cukrów złożonych.
Czy istnieją lepsze argumenty, by, zwłaszcza w sezonie, włączyć je do jadłospisu? Szparagi do niedawna jawiące się jako produkt dość ekskluzywny obecnie są ogólnodostępne. Nie ma zatem problemu w zakresie zaopatrzenia się w ów składnik. Jeśli zaś skupimy się na formach przygotowywania… W znaczniej mierze tworząc potrawy na bazie szparagów nie tylko mamy szansę włożyć w ową czynność niewiele wysiłku, ale nawet oszczędzić czas. Ostatecznie, mimo iż produkt ten bywa uznawany za afrodyzjak, a także istotny składnik diety odchudzającej – pozostaje zwyczajnym warzywem, mimo swych odżywczych właściwości.
Leave a reply