• Najnowsze wpisy

    • Pszenica ozima – najlepsze odmiany na 2021 rok
    • Jak pozbyć się cellulitu?
    • Dieta wegańska – co warto o niej wiedzieć?
    • Zakupy żywności – dlaczego zawsze powinno się czytać etykiety?
    • Grypa a przeziębienie – różnice, który pozwolą prawidłowo rozpoznać chorobę
  • Najnowsze wpisy

    • Pszenica ozima – najlepsze odmiany na 2021 rok
    • Jak pozbyć się cellulitu?
    • Dieta wegańska – co warto o niej wiedzieć?
    • Zakupy żywności – dlaczego zawsze powinno się czytać etykiety?
    • Grypa a przeziębienie – różnice, który pozwolą prawidłowo rozpoznać chorobę
  • Kategorie

    • Ciąża
    • Dziecko
    • Fitness i sport
    • Inne
    • Uroda
    • Zdrowie
    • Żywienie
  • Ciąża
  • Dziecko
  • Fitness i sport
  • Uroda
  • Zdrowie
  • Żywienie
  • Inne

Właściwości zdrowotne brukselki

Kwiecień 16, 2016

Brukselka niestety nie jest warzywem uwielbianym przez wszystkich. Ma bowiem charakterystyczny smak, który wielu osobom nie odpowiada. Warto jednak włączyć ją do swojego jadłospisu, ponieważ posiada doskonałe właściwości zdrowotne.

Brukselka to warzywo pochodzące z Belgii, a jego nazwa pochodzi od stolicy tego kraju. Posiada składniki odżywcze, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka. Jest to więc źródło witamin A, B1, B2, B6, C, E, H i K, a także beta-karotenu. Brukselka uznawana jest za najzdrowszą odmianę kapusty.

Właściwości zdrowotne brukselki

  • Ma właściwości antynowotworowe. Chroni przede wszystkim przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego.
  • Regularne spożywanie brukselki zwiększa płodność.
  • Jest doskonałym źródłem kwasu foliowego, szczególnie potrzebnego kobietom w ciąży.
  • Reguluje ciśnienie krwi.
  • Poprawia pracę serca.
  • Ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwbólowe.
  • Jest idealnym składnikiem podczas diety odchudzającej (100 gram brukselki zawiera zaledwie 43 kalorii).

Wlasciwosci zdrowotne brukselki

Jak już wcześniej zostało wspomniane, brukselka nie jest lubiana przez wszystkich. To wszystko przez jej gorzki smak. Można jednak przyrządzić ją w taki sposób, by go zniwelować. Wystarczy wlać do wody, w której planujemy gotować brukselkę odrobinę mleka. Nie można też zapomnieć o tym, żeby wrzucać ją do gotującej wody, gotować krótko i koniecznie bez przykrycia.

Nie zaleca się spożywanie brukselki przez osoby z niedoczynnością tarczycy.

Jak wybrać najlepszą brukselkę?

Brukselka powinna być mała i twarda, a jej liście muszą ściśle do siebie przylegać. Powinna mieć jasnozielony kolor i nie posiadać żółtych plam. Można ją jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Najczęściej zjadana zostaje w zupie jarzynowej.

Udostępnij

Ciąża  / Uroda  / Zdrowie  / Żywienie

Eco-Vit PL
Eco-Vit PL
Eko-Vit PL to miejsce, w którym znajdziesz najważniejsze dla Ciebie informacje dotyczące zdrowego trybu życia.

Powiązane wpisy

  • Aronia – właściwości i przepisy na przetworyAronia – właściwości i przepisy na przetwory
  • Pestki dyni – właściwościPestki dyni – właściwości
  • 7 rzeczy, które warto jeść codziennie7 rzeczy, które warto jeść codziennie
  • Sok z malin – przepis i właściwościSok z malin – przepis i właściwości
  • Napar z pokrzywy – oczyszcza organizm i nie tylko!Napar z pokrzywy – oczyszcza organizm i nie tylko!

Leave a reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Ostatnie wpisy

    • Pszenica ozima - najlepsze odmiany na 2021 rok
      Marzec 29, 2021
    • Jak pozbyć się cellulitu?
      Kwiecień 19, 2020
    • Dieta wegańska - co warto o niej wiedzieć?
      Kwiecień 15, 2020
    • Zakupy żywności – dlaczego zawsze powinno się czytać etykiety?
      Styczeń 15, 2020
    • Grypa a przeziębienie - różnice, który pozwolą prawidłowo rozpoznać chorobę
      Grudzień 31, 2019
  • Cytat

    sztuka życia to cieszyć się małym szczęściem
  • Polecane

    • Pestka z awokado
    • Dieta TLC
    • Fryzury na wesele



© Copyright EcoVit