Brukselka niestety nie jest warzywem uwielbianym przez wszystkich. Ma bowiem charakterystyczny smak, który wielu osobom nie odpowiada. Warto jednak włączyć ją do swojego jadłospisu, ponieważ posiada doskonałe właściwości zdrowotne.
Brukselka to warzywo pochodzące z Belgii, a jego nazwa pochodzi od stolicy tego kraju. Posiada składniki odżywcze, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka. Jest to więc źródło witamin A, B1, B2, B6, C, E, H i K, a także beta-karotenu. Brukselka uznawana jest za najzdrowszą odmianę kapusty.
Właściwości zdrowotne brukselki
- Ma właściwości antynowotworowe. Chroni przede wszystkim przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego.
- Regularne spożywanie brukselki zwiększa płodność.
- Jest doskonałym źródłem kwasu foliowego, szczególnie potrzebnego kobietom w ciąży.
- Reguluje ciśnienie krwi.
- Poprawia pracę serca.
- Ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwbólowe.
- Jest idealnym składnikiem podczas diety odchudzającej (100 gram brukselki zawiera zaledwie 43 kalorii).
Jak już wcześniej zostało wspomniane, brukselka nie jest lubiana przez wszystkich. To wszystko przez jej gorzki smak. Można jednak przyrządzić ją w taki sposób, by go zniwelować. Wystarczy wlać do wody, w której planujemy gotować brukselkę odrobinę mleka. Nie można też zapomnieć o tym, żeby wrzucać ją do gotującej wody, gotować krótko i koniecznie bez przykrycia.
Nie zaleca się spożywanie brukselki przez osoby z niedoczynnością tarczycy.
Jak wybrać najlepszą brukselkę?
Brukselka powinna być mała i twarda, a jej liście muszą ściśle do siebie przylegać. Powinna mieć jasnozielony kolor i nie posiadać żółtych plam. Można ją jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Najczęściej zjadana zostaje w zupie jarzynowej.
Leave a reply